Buła a’la czosnkowa zapiekana z ricottą i szpinakiem

Ten przepis powstał całkiem spontanicznie, gdy okazało się, że nie mam w domu żadnych świeżych bułeczek. I nie spodziewałam się, że powstanie coś nadającego się na opublikowanie tutaj, a jednak da się wyczarować pyszne śniadanko nawet ze starej bułki!  Oczywiście Wy możecie wybrać świeżą, haha.

  • bułka
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 ząbek czosnek
  • garść szpinaku
  • 50 g ricotty
  • 1 jajko
  • 1/2 pomidora
  • sól, pieprz

Nastaw piekarnik na 220°C. Na talerz wlej mleko i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przekrojoną na pół bułkę namocz w mleku wewnętrzną stroną. W osobnej miseczce połącz szpinak z ricottą, dopraw solą i pieprzem.

Namoczoną bułkę ułóż w kokilce, wyłóż farsz i wszystko zalej rozbełtanym jajkiem. Piecz około 20 minut albo do momentu aż białko się zetnie. Zjedz ze świeżym pomidorkiem pokrojonym w kostkę.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *