Sałatka z pieczonym burakiem i serem

Wiosna za oknem! ? Wstawiajcie buraka do piekarnika i lećcie nacieszyć się słońcem!

Ojjj, kusił mnie ten pieczony burak, kusił.  Długo zajęło mi zebranie się do drugiego podejścia po zeszłorocznej akcji z niedopieczeniem i zjedzeniem półsurowego buraka, co nie do końca usatysfakcjonowało moje kubki smakowe, ale zaryzykowałam i tak oto powstała ta pyszna sałateczka na kaszy gryczanej, którą możecie zjeść na ciepło albo schować do pudełka i zabrać jutro do pracy! ?

Polecam bardzo! Nie byłabym sobą, gdybym za jednym włączeniem piekarnika nie upiekła też marchewek, więc na dniach wrzucę przepis  na lunchboxa z pieczonymi marchewkami i mozarellą.

Na jedną porcję potrzebujesz:

  • 1 buraka
  • 1/3 camemberta – ja miałam z sera koziego
  • 2 garście roszponki
  • 1/2 woreczka kaszy – u mnie gryczana biała
  • łyżkę pestek dyni
  • sok z cytryny
  • pieprz i sól

Buraka umyj, przekrój na pół i piecz w temperaturze 180 stopni ok. godzinę – tak naprawdę wszystko zależy od wielkości buraka, im mniejszy, tym szybciej będzie mięciutki.

Kaszę ugotuj z dodatkiem soli, a pestki dyni upraż na patelni.

Wyłóż roszponkę, kaszę, obranego i pokrojonego w kostkę buraka, dodaj kawałki camemberta. Wszystko dopraw solą i pieprzem, skrop cytryną i posyp pestkami słonecznika.

Napiszcie, czy smakowało! ♥



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *