Sałatka z pieczoną marchewką i mozzarellą

Piekliście kiedyś marchewkę? Jeśli nie, to koniecznie to zróbcie! Jest pyszna – słodka, a zarazem pikantna i wyrazista. Idealnie komponuje się z serami i sałatą, więc możecie skomponować z niej smaczny i zdrowy posiłek do pudełka.

Przyznaję się bez bicia, że piekarnik włączam raz na tydzień, bo zwyczajnie ciągle jestem w biegu i zawsze wydaje mi się to większym przedsięwzięciem, więc jak już to zrobiłam, dorzuciłam od razu buraka i na drugi dzień miałam sałatkę z pieczonym burakiem, na którą przepisu wrzucę jutro!

Na przygotowanie jednej porcji potrzebujecie:

  • 2 duże marchewki
  • pół woreczka kaszy – ja miałam gryczaną białą
  • 1/3 mozzarelli
  • 2 garści roszponki
  • kilka zielonych oliwek
  • 1/4 czerwonej cebuli

Na zamarynowanie marchewek:

  • łyżkę oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/3 słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • łyżkę soku z cytryny
  • opcjonalnie łyżeczkę miodu
  • sól i pieprz

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Marchewki pokrój w słupki, połącz wszystkie składniki marynaty i dokładnie obtocz w niej marchewki. Wyłóż na blachę i piecz na termoobiegu około 25 minut.

Ugotuj kaszę, pokrój mozzarellę i cebulę, a oliwki przekrój na połówki. Wszystko wyłóż na roszponkę, a na wierz ułóż upieczoną marchewkę. Smacznego!

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *