Makaron gryczany ze szpinakiem i wędzonym łososiem
Po świątecznej wyżerce, czas na ZDROWĄ SZAMKĘ!
Co Wam proponuję? Klasykę – czyli połączenie szpinaku i łososia z dodatkiem pieczarek. To jest przepis z serii OBIAD W 15 MINUT, dlatego polecam go wszystkim leniuszkom, którzy tak jak ja lubią szybko, zdrowo i smacznie!
Co potrzebujesz na przygotowanie jednej porcji?
- 1 szklankę makaronu penne, ja miałam gryczany
- 100 g szpinaku mrożonego lub 4 garście świeżego
- 40 g łososia wędzonego
- kilka pieczarek
- ząbek czosnku
- 1/2 małej cebulki
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżki mleka
- sól, pieprz
- łyżeczka oleju rzepakowego
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę, a pieczarki w talarki, po czym wszystko podsmaż na łyżeczce oleju. Dodaj rozmrożony lub świeży szpinak, poszarpanego łososia, jogurt i mleko. Dopraw solą i pieprzem.
Hmmm, wszystko. Smacznego!