Jagodowy deser z tapioki

Macie ochotę na pyszny i zdrowy deserek? To łapcie przepis na jagodowe słoiczki!

Co potrzebujesz na przygotowanie 2 porcji?

  • 4 łyżki tapioki
  • 2 szkl. mleka – u mnie pół na pół, zwykłe i kokosowe
  • 3 łyżki soku z jagód
  • łyżka jagód
  • opcjonalnie łyżeczka ksylitolu, cukru

Ja użyłam jagód ze słoika, które były już słodkie, więc nie dodawałam żadnego słodzidła.

Ziarenka tapioki zalej 2 szklankami mleka, dobrze wyniesza i zagotuj. Mieszając, by nie przypalić, gotuj tapiokę przez ok. 5 minut, następnie zdejmij z ognia i zostaw do wystygnięcia.

Odłóż do miseczki kilka łyżek ugotowanej tapioki i wymieszaj z trzema łyżkami soku z jagód.

Wyłóż deser do naczyń i udekoruj jagodami. Najlepiej schowaj do lodówki na 1-2 godziny, żeby tapioka była bardziej zwarta. No chyba, że tak długo nie wytrzymasz – cóż, rozumiem! ? Smacznego. ?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *