Chlebek na zakwasie

Pokazuje oryginalny przepis na chlebek na zakwasie, można dać trochę mniej soli i pominąć cukier. Bez drożdży też wychodzi, ale jak na pierwszy raz polecam trzymać się przepisu. To naprawdę prosta sprawa, ale ostrzegam, że jak zrobicie raz, to nie będziecie chcieli jeść zwykłego chleba. ?

Przygotowanie zakwasu:

  • 1 dzień: w słoiku wymieszaj 1/2 szkl. mąki razowej najlepiej żytniej + 1/2 szkl. letniej wody – przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce
  • 2 dzień: dodaj kolejne 1/2 szkl. wody i mąki żytniej, wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce
  • 3 dzień: kolejne 1/2 szkl. mąki i wody, wymieszaj i odstaw na około 3 godziny

Można przygotować zakwas z połowy porcji, bo do przygotowania chleba potrzeba 2-3 łyżek.

Najpierw:

  • 2-3 łyżki zakwasu + 1/2 szkl. mąki razowej + 1/2 szkl. mąki żurkowej + 1 szkl. letniej wody

Wymiaszaj i zostaw na 12 godzin.

Potem dodaj:

  • 1/2 szkl. otrębów pszennych lub owsianych
  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. łuskanego słonecznika
  • 1/2 szkl. siemia lnianego
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 kostki drożdży
  • 5 i 1/2 szkl. mąki pszennej, żytniej lub orkiszowej (750g)
  • 3 szkl. letniej wody

Wszystko wymieszaj, odłóż 2 łyżki jako zakwas na kolejny raz.

Pozostałe ciasto przełóż do silikonowych foremek lub metalowych wysmarowanych tłuszczem. Zostaw na około 2 godziny do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 1 godziny.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *