Makaron z kozim serem, szparagami i truskawkami

Lubicie niebanalne połączenia? Ja uwielbiam wyszukiwać nowe smaki. Truskawki, szparagi i kozi ser to moje nowe ulubione połączenie!

Obiadek do przygotwania mega szybko, więc nic tylko wcinać! ??

Przepis na 4 porcje:

  • 300 g makaronu razowego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 250 g truskawek
  • 100 g koziego sera, najlepiej twardego lub pleśniowego
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, bazylia

Makaron ugotuj jak na opakowaniu. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce i podziel na kilkucentymetrowe kawałki.

Na patelni rozgrzej olej lub masło i wrzuć szparagi. Podsmażaj 7-8 minut, do komentu aż będą lekko zrumienione i chrupiące. Przypraw solą i pieprzem. Dorzuć część pokrojonych na połówki truskawek. Z

Gdy truskawki zaczną puszczać sok, zmniejsz ogień i dodaj ser kozi. Podgrzewaj, a gdy ser się cześciowo rozpuści, dorzuć makaron.

Jeśli sos wydaje się zbyt suchy, dolej kilka łyżek wody z makaronu. Wyłóż na talerze, udekoruj resztą truskawek i posyp bazylią. Smacznego! ?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *