Makaron z kozim serem, szparagami i truskawkami
Lubicie niebanalne połączenia? Ja uwielbiam wyszukiwać nowe smaki. Truskawki, szparagi i kozi ser to moje nowe ulubione połączenie!
Obiadek do przygotwania mega szybko, więc nic tylko wcinać! ??
Przepis na 4 porcje:
- 300 g makaronu razowego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 250 g truskawek
- 100 g koziego sera, najlepiej twardego lub pleśniowego
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego
- sól, pieprz, bazylia
Makaron ugotuj jak na opakowaniu. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce i podziel na kilkucentymetrowe kawałki.
Na patelni rozgrzej olej lub masło i wrzuć szparagi. Podsmażaj 7-8 minut, do komentu aż będą lekko zrumienione i chrupiące. Przypraw solą i pieprzem. Dorzuć część pokrojonych na połówki truskawek. Z
Gdy truskawki zaczną puszczać sok, zmniejsz ogień i dodaj ser kozi. Podgrzewaj, a gdy ser się cześciowo rozpuści, dorzuć makaron.
Jeśli sos wydaje się zbyt suchy, dolej kilka łyżek wody z makaronu. Wyłóż na talerze, udekoruj resztą truskawek i posyp bazylią. Smacznego! ?