Roladki z indyka z fetą i szpinakiem

Przybywam z pomysłem na smaczny i zdrowy obiad w mięsnej wersji! Przepis jest na 5-6 porcji.

Co potrzebujesz?

  • 500 g mielonej piersi z indyka
  • 220 g szpinaku (1 szklanka rozmrożonego lub zblanszowanego świeżego)
  • 100 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 płaskich łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • folia do pieczenia, nić

Jak zrobić?

Mięso wrzuć do miski i dodaj jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na czas przygotowania szpinaku. Piekarnik nagrzej na 200 stopni.

Szpinak rozmróź na patelni, jeśli posiadasz świeży szpinak, wystarczy wrzucić go na patelnię, by zmniejszył objętość. Odciśnij z nadmiaru wody, dodaj czosnek i dopraw.

Na blacie rozłóż folię i wyłóż na nią mięso w kształt prostokąta o średniej grubości. Na to wyłóż warstwę szpinaku i pokruszoną fetę.

Teraz wystarczy zawinąć roladę – myślałam, że to trudniejsze zadanie, bez obaw! Boki roladki wystarczy złożyć do środka, wszystko ciasno owinąć folią i całość kilkakrotnie owinąć nicią. Taką roladkę ułóż na blaszce i piecz ok. 30 minut.

Przed podaniem pokrój na kilkucentrymetrowe kawałki, podawaj z kaszą lub ziemniakami i warzywami. Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *