Puszyste placuszki z ricotty

Lubicie śniadania na słodko? Ja uwielbiam, ale będę szczera – z rana wolę konkretną michę owsianki niż placuszki. Jednak stwierdziłam, że dla urozmaicenia, dzisiaj zjem placuszki i nie żałuję! Przepyszne i puszyste placuszki z ricotty na pewno nie raz zagoszczą jeszcze na moim stole! Spróbujcie. ?

Przepis podaję na 1 porcję, ja użyłam mąki jaglanej, ale nada się chyba każda.

  • 1/2 opakowania ricotty
  • 1/3 szklanki mleka
  • 50 g mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju
  • opcjonalnie coś do posłodzenia, u mnie erytrol

Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną piane, a w osobnej miseczce żółtko utrzeć z pozostałymi składnikami. Delikatnie wymieszać z pianą z białek. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni.

Ja część zjadłam z jogurtem greckim i borówkami, a resztę ze świeżutkimi powidłami. Mniam!

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *