Najlepsza szarlotka w zdrowej wersji

Szarlotka mojej mamy to już klasyka. Wszyscy ją uwielbiamy! Przepis ze starej, rozpadającej się już książki kucharskiej jest niezastąpiony. Wprowadziłam kilka modyfikacji i przedstawiam Wam pyszną szarlotkę z mąki orkiszowej, która idealnie nada się do niedzielnej kawki. Przepis jest na średniej wielkości tortownicę, ale możecie zrobić na zwykłej blaszce. Spróbujcie koniecznie!

  • 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 2 łyżki erytrolu lub według uznania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i żółtko, jogurt, erytrol i posiekane masło. Zagnieść ciasto, a gdy wszystkie składniki się połączą, odstawić do lodówki.

Piekarnik nastawić na 180 stopni.

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek lub 900 g musu jabłkowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • ewentualnie coś do posłodzenia

Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. 1 szklankę pokrojonych jabłek odłożyć, a resztę zagotować pod przykryciem z odrobiną wody, cynamonem i sokiem z cytryny. Gdy owoce się zagotują, zdjąć pokrywkę i dusić ok. 15 minut na małym ogniu, uważając, by mus się nie przypalił. Pod koniec gotowania dodać wcześniej odłożone jabłka i gotować do mięķkości jeszcze kilka minut.

Tortownicę wyłożyć papierem, boki natłuścić.

1/3 ciasta odłożyć, a resztą wyłożyć spód i boki formy. Podpiec ciasto przez ok. 5 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć mus, przykryć pozostałym ciastem i piec 45 minut.

Gotową szarlotkę posypać cynamonem. Smacznego!



Dodaj komentarz