Kolorowy deser jaglany
Na osłodę pyszny deser z kaszy jaglanej na bazie mleka kokosowego! Tym raczyłam swoje podniebienie w ten weekend. ? Jest pyszny i zdrowy, więc koniecznie zróbcie go do popołudniowej kawki. ?
Co potrzebujecie?
- 100 g kaszy jaglanej
- 250 ml mleka
- 400 ml mleka kokosowego – część dodaj od razu do gotowania kaszy jaglanej, a ok. 50 ml zostaw do miksowania z kakao
- 2 garści malin
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka erytrytolu lub innego zamiennika cukru, opcjonalnie
I jak zrobić?
Kaszę dokładnie opłucz pod wodą, ugotuj z mlekami do miękkości – około 20 minut. Dodaj erytrytol, wymieszaj i przestudź. Podziel masę jaglaną na 3 części: jedną zmiksuj z kakao i pozostałym mlekiem kokosowym, drugą z malinami, a trzecią pozostaw bez dodatków.
Maliny wrzuć do garnka i gotuj ok. 5 minut, do momentu aż powstanie mus. Ja swój deser zrobiłam z dodatkiem żelatyny i erytrytolu, więc na górze zrobiła mi się fajna galaretka malinowa. Udekorowałam borówkami i wiórkami kokosowymi. Fajna opcja na zdrowy deser, spróbujcie!