Pulpeciki drobiowe z cukinią w sosie pomidorowym

Często przygotowując w domu obiadki dla całej rodziny, mama powtarza mi, że mam zrobić coś konkretnego, by wszyscy się najedli. A przy tym mam być smacznie i zdrowo! Przygotowałam więc pulpeciki drobiowe z cukinią w sosie pomidorowym. Ostatecznie każdy był zadowolony, a ja dzielę się z Wami przepisem na pyszny obiadek! Korzystajcie z cukinii, póki jest na nią sezon!

Dlaczego tak chętnie sięgam po cukinię?

  • cóż, jest zwyczajnie smaczna
  • jest łatwostrawna i niskokaloryczna
  • znajduje się na liście najmniej zanieczyszczonych warzyw

Inspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku, ale wprowadziłam swoje modyfikacje. Łapcie przepis!

Co potrzebujemy?

  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
  • 2 cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 puszkę pomidorów z puszki lub 4 świeże pomidory
  • oreagano, suszona papryka
  • 50 g sera feta

Jak przygotować?

Cukinię umyć, zetrzeć na małych oczkach tarki. Umieścić w misce, dodać 1 łyżeczkę soli i wymieszać. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie cukinię dokładnie odcisnąć z wody i przełożyć do miski. Filet kurczaka pokroić w kostkę i rozmiksować w rozdrabniaczu lub melakserze lub zmielić w maszynce. Od razu zmielić też czosnek lub przecisnąć przez praskę. Mięso z czosnkiem przełożyć do miski z cukinią. Dodać 2 łyżki bułki tartej, jajko, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.Uformować pulpeciki i układać na blaszce. Piec ok. 15 minut.W międzyczasie na patelnię wlać bulion i zagotować. Gotować przez ok. 3 minuty, następnie dodać krojone pomidory z puszki lub świeże – sparzone, obrane, pokrojone, bez nasion i soku z komór.Dodać koncentrat pomidorowy, pozostałe 1/2 łyżeczki oregano, paprykę w proszku, doprawić solą i pieprzem. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając.Włożyć w sos pulpeciki i gotować bez przykrycia przez kolejne 5 minut, w międzyczasie dodać czarne oliwki. Na koniec posypać serem i udekorować natką.

Najlepiej podawać z brązowym ryżem lub kaszą. Smacznego!

Przepis jest na 4 porcje – porcja z 1/2 woreczka ryżu brązowego ma 500 kcal.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *