Kurczak po włosku

Gdy przychodzi ochota na dobry, niezbyt skomplikowany obiad, większość myśli – kurczak! Ja pomyślałam też pesto i tak powstał kurczak po włosku, którym właśnie kończę się zajadać.
Jest białko, są węglowodany i zdrowy tłuszcz- czyli podaję Wam przepis na pełnowartościowy posiłek. Było pyszne, ale czuję, że więcej bym już nie zmieściła. Nie potrzeba wcale skomplikowanych składników – ba, powiedziałabym, że do pesto możecie dodać jakieś liście, które akurat macie pod ręką. Szpinak, bazylia, rukola czy jarmuż sprawdzą się idealnie. Ja lubię sobie poeksperymentować i dodałam liście RZODKIEWKI. Powiem Wam, że trochę się obawiałam, ale pesto wyszło przepyszne! Spróbujcie koniecznie tego przepisu.

  • spora garść świeżej bazylii, szpinaku, liści rzodkiewki, czy jarmużu
  • 120 g filetu z piersi z kurczaka, czyli około pół piersi
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 10 zielonych oliwek bez pestek
  • 50 g kasza jaglanej
  • 3 suszone pomidory
  • warzywo: np. kalafior, fasolka szparagowa

Oliwki, suszone pomidory, zielone liście, przyprawy i oliwę zblenduj. Przygotowaną marynatą natrzyj kurczaka – użyj 1/3 marynaty, resztę wymieszaj z kaszą. Najlepiej będzie, gdy tak zamarynowany kurczak odczeka swoje 1-2 godziny w lodówce. Następnie upiecz w piekarniku w 180 stopniach. Gotowego kurczaka podawaj z ugotowaną kaszą i warzywami.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *