Makaron z pieczoną dynią i tofu w pomidorach

Obiad bez mięsa to nie obiad?  Absolutnie tak nie jest!  Ten pomysł na wegański obiad zasmakuje nawet największym fanom mięsnych obiadów. 

Ze względów zdrowotnych i ekologicznych warto ograniczać ilość mięsa w diecie, dlatego dbam o to, by w mojej kuchni, a także w jadłospisach znalazło się miejsce na wegańskie i wegetariańskie dania.

Co potrzebujesz?
 300 g dyni Hokkaido
 1 tofu, polecam wędzone
 200 g makaronu
 1 puszka pomidorów, u mnie z dodatkiem chilli (znajdziesz w Lidlu ?)
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 duża cebula
 2 ząbki czosnku
 2-3 łyżki sosu sojowego
 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
 1/3 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
 opcjonalnie: płatki drożdżowe nieaktywne

Dynię pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
Tofu pokrój w kosteczkę, wymieszaj z sosem sojowym i miodem, odstaw na kilka minut do lodówki.
W międzyczasie ugotuj makaron.
Gdy dynia będzie już miękka, na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulkę, przyprawę i krótko podsmażaj. Dodaj kosteczki dyni, tofu i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym zalej wszystko pomidorami. Wszystko duś przez ok. 5 minut. Podaj z makaronem i opcjonalnie posypane płatkami drożdżowymi, czarnuszką lub pietruszką.

Wskazówki:
1. Młoda dynia Hokkaido nie wymaga obierania ze skórki. Pod wpływem pieczenia skórka mięknie.
2. Suszoną paprykę warto podsmażyć na patelni od razu z cebulką, aby danie miało intensywniejszy aromat.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *