Dietetyczny sernik na zimno bez cukru

Pozazdrościłam moim pacjentkom sernika na zimno z truskawkami, który ostatnio znajdują w swoich jadłospisach i też sprawiłam nam na weekend taki zdrowy deser – bez cukru, niezdrowych tłuszczów i z duuużą ilością pełnowartościowego białka! Trzeba wykorzystać te ostatnie dni, gdy truskawek mamy pod dostatkiem!
1 kawałek to 214 kcal, 16 g białka, 6 g tłuszczu i 34 g węglowodanów.
Przepis na formę 23 cm (10 kawałków) :
Spód:




Wykonanie:
Daktyle zalej wodą i gotuj do miękkości przez ok. 15 minut. Następnie odlej wodę, dodaj płatki, kakao i orzechy, zmiksuj.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, rozprowadź masę z płatków na spód i włóż do lodówki.







Wykonanie:
Do żelatyny dodaj zimną wodę, wymieszaj i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
Ser przełóż do miski, dodaj erytrol i dokładnie wymieszaj – tak, aby erytrol nie chrupał, a rozpuścił się.
Do garnka wlej wrzątek na wysokość ok. 1 cm, na to wstaw miseczkę z żelatyną i mieszając od czasu do czasu, zaczekaj aż się rozpuści.
Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę twarogu, następnie wszystko przelej do pozostałego sera. Wymieszaj, dodaj jogurt i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz użyć do tego rózgi, chodzi o to, aby nie powstały grudki.
Powstałą masę wylej do tortownicy i schowaj ciasto do lodówki na minimum godzinę.
W tym czasie rozpuść galaretkę bez cukru, dodaj do niej erytrol i zostaw do wystudzenia.
Truskawki przekrój na połówki. Wyłóż na mase serową, na to wylej zimną galaretkę. Schłódź w lodówce przez minimum 3 godziny, a najlepiej przez noc.
Smacznego!