Pieczony mintaj koperkowo-czosnkowy

Obiadowa rybka nie musi być smażona w panierce, aby podbić kubki smakowe domowników.
Moja propozycja to MINTAJ KOPERKOWO-CZOSNKOWY z piekarnika. Do tego młode ziemniaczki, koperek i gotowany kalafior i letni, lekki obiad gotowy.
Składniki na 2 porcje:
  •  400 g białej ryby
  •  2 ząbki czosnku
  •  3 łyżki oliwy z oliwek
  •  2 łyżki soku z cytryny
  •  2-3 łyżki posiekanego koperku
  • przyprawy: u mnie sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rybę umyj i osusz, przełóż do miseczki.
W osobnej miseczce wymieszaj oliwe, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, sól i pieprz. Wymieszaj, po czym taką marynatą nasmaruj dokładnie rybę.
Piekarnik nastaw na 190 stopni, przełóż rybę do naczynia żaroodpornego i zapiekaj pod przykryciem przez ok. 20-25 minut.
Podaj z kalafiorem lub innym sezonowym warzywem ziemniaczkami wymieszanymi z łyżeczką oleju lub masła i koperkiem.
To co, kto skusi się na taką zdrowszą wersję obiadowej rybki?


Dodaj komentarz