Przedstawiam Wam moją zdrowszą wersję risotto z borowikami. Przepis jest na 4 porcje, mam nadzieję że Wam zasmakuje!
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 3/4 szklanki białego wina wytrawnego
- 1 szklanka borowików, ok. 150 g
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka wywaru warzywnego + ewentualnie trochę więcej do podlewania gdy ryż wchłonie już całe płyny
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 1/2 szkl. posiekanej natki pietruszki
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i pokrojone w słupki lub plasterki borowiki. Po ok. 3 minutach dodajemy ryż i prażymy go. Zalewamy połową wina i pozwalamy, by odparowało na dużym ogniu, po czym dodajemy drugą część wina i znów czekamy aż odparuje. Dzięki temu risotto będzie bardziej kremowe. Następnie zmniejszamy ogień i stopniowo dolewamy wywaru według tej samej zasady jak postąpilismy z winem. Gotujemy pod przykryciem na malutkim ogniu. Na koniec mieszamy ryż z masłem, posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem i parmezanem. Część sera i naszej zieleniny możemy zostawić do posypania risotto na talerzach. Smacznego!
- Uwaga! Po ugotowaniu risotto można zostawić przez kilka minut pod przykryciem, żeby ładnie zgęstniało i nabrało jeszcze większej kremowości.