O mnie

O mnie

Cześć!

Bardzo się cieszę, że trafiłaś/eś na mojego bloga. Znajdziesz tutaj odpowiedź na to, jak powinna wyglądać dieta, wskazówki, jadłospisy i wiele innych treści związanych przede wszystkim z dietoterapią:

  • insulinooporności i cukrzycy typu 2
  • endometriozy
  • PCOS
  • chorób tarczycy, w tym chorby Hashimoto
  • zaburzeń miesiączkowania
  • niepłodności
  • nadwagi i otyłości.

Jestem przekonana, że prawidłowa dieta to jeden z elementów terapii, jak i zapobiegania zaburzeniom hormonalnym i metabolicznym. Studia na uczelni medycznej, wieloletnie praktyki na oddziałach i w poradniach przyszpitalnych uświadomiły mi, że dietetyka jest tak obszerną dziedziną nauki, że nie można być specjalistą od każdej jednostki chorobowej. Tak jak lekarz ma daną specjalizację, np. kardiolog lub ginekolog, tak też dietetycy coraz częściej obierają sobie obszar w zakresie którego stają się specjalistami – u mnie są to zaburzenia metaboliczne i hormonalne.

Dlaczego? Ponieważ sama doświadczyłam rozregulowania gospodarki hormonalnej. Do tego stopnia, że odbiło się to na całym moim organizmie, a skutki tego nie opuszczały mnie przez wiele kolejnych lat.

Dopiero po włączeniu do leczenia odpowiednio zbilansowanej diety i nauce panowania nad stresem i emocjami, udało mi się wyjść na prostą ze swoimi hormonami. Już się lubimy i mam nadzieję, że tak pozostanie.

Zdaję sobie też sprawę z tego, że problem zaburzeń pracy układu hormonalnego dotyka coraz większej liczby kobiet – wpływa na jakość życia i samopoczucie, a nierzadko jest przeszkodą w osiąganiu celów i życiowych planów.  Zaburzenia hormonalne odbijają się na funkcjonowaniu całego organizmu i mają wpływ na pracę innych układów.

Po trzecie, dobrze wiem jak ważne jest kompleksowanie podejście do leczenia, które uwzględnia wsparcie dietetyka, psychologa czy fizjoterapeuty.

Skoro tutaj jesteś, na pewno wiesz, że dieta ma duży wpływ na Twoje zdrowie, sylwetkę i samopoczucie.  Racjonalne żywienie nie ma opierać się na zakazach i ciągłych wyrzeczeniach, a przede wszystkim na świadomym i rozsądnym podejściu.

I tym właśnie kieruję się ja, jako dietetyk – przede wszystkim nauką, jak jeść, by jeść dobrze dla siebie, a dieta nie była dla Ciebie karą.

Na co dzień zdobywam coraz to nowszą wiedzę – zarówno kontynuując studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, jak i poszerzając umiejętności we własnym zakresie. Na bieżąco śledzę najnowsze doniesienia naukowe, jak i sama tworzę pracę naukowe i biorę udział bierny jak i czynny w szkoleniach i konferencjach.

Mam przyjemność współpracować z Fundacją Insulinooporność, na której blogu można znaleźć moje artykuły. Odbyłam też szkolenie SOIT, po którym uzyskałam tytuł Specjalisty Przyjaznego Insulinoopornym.

W gabinecie stosuję metody dialogu motywacyjnego i współpracuję na zasadach partnerskich, co pozwala moim pacjentom osiągać napawające mnie dumą efekty współpracy.

W życiu staram się doceniać chwilę i otaczające nas piękno. Praktykuję dietę fleksitariańską – dla zdrowia swojego i planety. Kocham naturę, a to w naszych rękach leży przyszłość naszej planety. Moje życie nie było takie samo bez przyjaciół, roweru, podróżowania, muzyki i jedzenia!