Obiad bez mięsa to nie obiad? Absolutnie tak nie jest! Ten pomysł na wegański obiad zasmakuje nawet największym fanom mięsnych obiadów.
Ze względów zdrowotnych i ekologicznych warto ograniczać ilość mięsa w diecie, dlatego dbam o to, by w mojej kuchni, a także w jadłospisach znalazło się miejsce na wegańskie i wegetariańskie dania.
Co potrzebujesz?
✔ 300 g dyni Hokkaido
✔ 1 tofu, polecam wędzone
✔ 200 g makaronu
✔ 1 puszka pomidorów, u mnie z dodatkiem chilli (znajdziesz w Lidlu ?)
✔ 3 łyżki oliwy z oliwek
✔ 1 duża cebula
✔ 2 ząbki czosnku
✔ 2-3 łyżki sosu sojowego
✔ 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
✔ 1/3 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
✔ opcjonalnie: płatki drożdżowe nieaktywne
Dynię pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
Tofu pokrój w kosteczkę, wymieszaj z sosem sojowym i miodem, odstaw na kilka minut do lodówki.
W międzyczasie ugotuj makaron.
Gdy dynia będzie już miękka, na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulkę, przyprawę i krótko podsmażaj. Dodaj kosteczki dyni, tofu i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym zalej wszystko pomidorami. Wszystko duś przez ok. 5 minut. Podaj z makaronem i opcjonalnie posypane płatkami drożdżowymi, czarnuszką lub pietruszką.
Wskazówki:
1. Młoda dynia Hokkaido nie wymaga obierania ze skórki. Pod wpływem pieczenia skórka mięknie.
2. Suszoną paprykę warto podsmażyć na patelni od razu z cebulką, aby danie miało intensywniejszy aromat.