Ten przepis powstał całkiem spontanicznie, gdy okazało się, że nie mam w domu żadnych świeżych bułeczek. I nie spodziewałam się, że powstanie coś nadającego się na opublikowanie tutaj, a jednak da się wyczarować pyszne śniadanko nawet ze starej bułki! Oczywiście Wy możecie wybrać świeżą, haha.
- bułka
- 3-4 łyżki mleka
- 1 ząbek czosnek
- garść szpinaku
- 50 g ricotty
- 1 jajko
- 1/2 pomidora
- sól, pieprz
Nastaw piekarnik na 220°C. Na talerz wlej mleko i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przekrojoną na pół bułkę namocz w mleku wewnętrzną stroną. W osobnej miseczce połącz szpinak z ricottą, dopraw solą i pieprzem.
Namoczoną bułkę ułóż w kokilce, wyłóż farsz i wszystko zalej rozbełtanym jajkiem. Piecz około 20 minut albo do momentu aż białko się zetnie. Zjedz ze świeżym pomidorkiem pokrojonym w kostkę.