Zawsze mówię, że zdrowo może oznaczać pysznie, a poniższy przepis na naleśniki orkiszowe z pysznym, kremowym wnętrzem to udowadnia.
Warto zamienić w kuchni mąkę pszenną na orkiszową – ma dużo więcej witamin i składników mineralnych, a przy tym zachowuje podobną strukturę do mąki zwykłej, dlatego może stanowić jej zdrowszy zamiennik, nie ujmując przy tym jakości i smaku naszym wyrobom.
Z poniższego przepisu przygotujecie obiad dla dwóch osób. Możecie też zjeść jedną porcję na obiad, a drugą spakować do pudełka i mieć pyszny lunch, bo sprawdzają się w wersji nie tylko na ciepło.
Przepis na naleśniki:
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody, najlepiej gazowanej
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju
Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę, dodać olej. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.
Przepis na farsz:
- 1 cukinia
- 4 suszone pomidory
- mieszanka sałat
- 1/2 opakowania ricotty
- 1/2 filetu z kurczaka
- łyżka pestek dyni
- oliwa z suszonych pomidorów
Kurczaka pokroić, usmażyć na łyżeczce oliwy. Cukinię pokroić na talarki, posypać ziołami prowansalskimi i solą, usmażyć na złoto na łyżeczce oliwy, pod koniec dodać kawałki suszonych pomidorów i pestki dyni.
Na naleśniku wyłożyć sałatę, łyżkę ricotty i resztę farszu.
To co, skusicie się? Napiszcie mi, czy Wam smakowały! ♥