Za oknami żegnamy lato, a nieśmiało witaminy jesień, która zawitała też do mojej kuchni! ? Przedstawiam Wam przepis na przepyszną, rozgrzewającą zupkę dyniową. Z poniższych proporcji pryzgotujecie 4 porcje, ja zrobiłam z podwójnej. Całe szczęście, bo chcieliśmy dokładkę! ?
- 800 g dyni (500 g po obraniu)
- 4 średnie ziemniaki
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki wędzonej papryki
- 1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego
- 1/2 puszki (200 ml) mleka kokosowego
- 1 szklanka mleka – można pominąć i w to miejsce dodać całą puszkę mleka kokosowego
- Dodatkowo: pomidorki koktajlowe, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz + natka pietruszki
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki, a miąższ kroimyw kostkę. Ziemniaki też obieramy i kroimy.
W garnku na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, po czym dodajemy dynię i ziemniaki. Warzywa smażymy przez kilka minut, doprawiamy wedzoną papryką, solą i pieprzem, po czym zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości pod przykryciem przez ok. 15 minut.
W międzyczasie pomidorki koktajlowe mieszamy z oliwą, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni, z opcją grillowania na około. 5-6 minut.
Gdy warzywa zmiękną, dolewamy obydwa mleka i miksujemy na gładki krem. Oczywiście można dodać całą puszkę mleka kokosowego, wtedy rezygnujemy już z mleka krowiego.
Na talerzu zupę dekorujemy pomidorkami i posiekaną pietruszką.
Ja do swojej zupy dodałam też trochę kaszy orkiszowej. Smacznego!