Macie ochotę na pyszny i zdrowy deserek? To łapcie przepis na jagodowe słoiczki!
Co potrzebujesz na przygotowanie 2 porcji?
- 4 łyżki tapioki
- 2 szkl. mleka – u mnie pół na pół, zwykłe i kokosowe
- 3 łyżki soku z jagód
- łyżka jagód
- opcjonalnie łyżeczka ksylitolu, cukru
Ja użyłam jagód ze słoika, które były już słodkie, więc nie dodawałam żadnego słodzidła.
Ziarenka tapioki zalej 2 szklankami mleka, dobrze wyniesza i zagotuj. Mieszając, by nie przypalić, gotuj tapiokę przez ok. 5 minut, następnie zdejmij z ognia i zostaw do wystygnięcia.
Odłóż do miseczki kilka łyżek ugotowanej tapioki i wymieszaj z trzema łyżkami soku z jagód.
Wyłóż deser do naczyń i udekoruj jagodami. Najlepiej schowaj do lodówki na 1-2 godziny, żeby tapioka była bardziej zwarta. No chyba, że tak długo nie wytrzymasz – cóż, rozumiem! ? Smacznego. ?