Leczo to super opcja na letni obiad! Super komponuje się z kaszą, brązowym ryżem czy zwyczajnie pieczywem. Dla tych, dla których obiad bez mięsa nie jest obiadem, wersja z pieczonymi klopsikami. Spróbujcie, bo warto! ?
Co potrzeba?
Na pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 bułka grahamka namoczona w mleku
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 płaskie łyżki musztardy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Bazylia, oregano, cząber lub inne zioła
- Sól, pieprz
Na leczo:
- 1 cukinia, ok. 800 g
- 2-3 pomidory
- 2 papryki
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego, opcjonalnie
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- Bazylia, oregano, sól, pieprz
Piekarnik nastaw na 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Mięso połącz z namoczoną bułką, startą na tarce cebulą, czosnkiem, musztardą i przyprawami. Dobrze wszystko wyrób. Formuj niewielkie pulpeciki i układaj na blaszce, przed włożeniem do piekarnika wszystko skrapiając oliwą. Piecz ok. 20 minut.
W tym czasie cukinię pokrój w większą kostkę, a paprykę w cienkie paseczki. Cebulę obierz i poszatkuj. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, po czym dorzuć cukinię i duś przez ok. 5 minut. W razie potrzeby podlej wodą. Dodaj paprykę, a po około 5-10 minutach także pokrojone w kawałki pomidory i duś pod przykryciem do miękkości.
Pod koniec zmniejsz ogień i dodaj jogurt, sprawnie mieszając, by się nie zwarzył. Smak całego dania podkreśl ziołami.
Upieczone pulpeciki wymieszaj z leczo. W wersji obiadowej podawaj z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Smacznego!