Lubicie śniadania na słodko? Ja uwielbiam, ale będę szczera – z rana wolę konkretną michę owsianki niż placuszki. Jednak stwierdziłam, że dla urozmaicenia, dzisiaj zjem placuszki i nie żałuję! Przepyszne i puszyste placuszki z ricotty na pewno nie raz zagoszczą jeszcze na moim stole! Spróbujcie. ?
Przepis podaję na 1 porcję, ja użyłam mąki jaglanej, ale nada się chyba każda.
- 1/2 opakowania ricotty
- 1/3 szklanki mleka
- 50 g mąki jaglanej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju
- opcjonalnie coś do posłodzenia, u mnie erytrol
Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną piane, a w osobnej mieseczce żółtko utrzeć z pozostałymi składnikami. Delikatnie wymieszać z pianą z białek. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni, jak najbardziej można beztłuszczowo.
Ja część zjadłam z jogurtem greckim i borówkami, a resztę ze świeżutkimi powidłami. Mniam!