Straszą, że pogoda ma się popsuć w najbliższych dniach, więc na takie pochmurne dni krem z gruszki i pietruszki wpasuje się idealnie!
Zupka jest naprawdę łatwa i szybka w przygotowaniu, więc łapcie przepis, blender do łapki i gotujcie!
Co potrzebujesz na przygotowanie 2 porcji?
- 2 gruszki
- 4 pietruszki
- 2 szklanki wody
- 1 szklankę mleka
- 1/2 cebulki
- 1 łyżkę oliwy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta ziół prowansalskich , sól i pieprz
- opcjonalnie: ser z niebieską pleśnią
To co? Robimy!
Pietruszkę, cebulę i gruszkę obierz, a następnie pokrój na kawałeczki. Im mniejsze, tym szybciej zupka będzie gotowa.
W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę. Dodaj pietruszkę i wszystko podsmaż, mieszając od czasu do czasu. Dorzuć gruszkę, cynamon, zioła i wszystko zalej wodą. Gotuj do miękkości, a po około 10 minut dolej mleko i zagotuj jeszcze raz.
Wszystko zblenduj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z serem pleśniowym – super się komponuje. Smacznego! ?