Poznajcie moją słodką piątkę, czyli śniadania po które najchętniej sięgam, gdy mam ochotę na doładowanie węglowodanami z rana. Jestem ciekawa – wolicie śniadania na słodko czy raczej wytrawnie? U mnie różnie to bywa, ale szczególnie gdy wstaję lewą nogą, zdrowe śniadanko na słodko od razu poprawia mi humor! Zobaczcie i wypróbujcie w swojej kuchni!
Po więcej przepisów zapraszam Was na mojego Instagrama!
1. Nie może zabraknąć klasycznej owsianki – prawie ZAWSZE dodaję do niej banana,
przez co sama w sobie robi się słodka i nie potrzebuję dodawać już żadnego słodzidła.
Przygotuj:
- 6 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżkę masła orzechowego lub orzechów włoskich
- 1 szklanka mleka roślinnego lub zwykłego
- 1 banana
- 1 garść malin, jagód lub innych ulubionych owoców
Płatki zalej mlekiem, dodaj 3/4 pokrojonego w plasterki banana i gotuj ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed wyłożeniem owsianki do miseczki dodaj masło orzechowe i wymieszaj. Podaj z resztą banana i świeżymi owocami.
Uwaga! Taka klasyczna owsianka nie jest posiłkiem bogatym w białko, dlatego możesz dodać do swojej michy 1-2 łyżki serka wiejskiego lekkiego, skyr naturalny czy odżywkę białkową dobrej jakości.
Owsianka zasługuje na osobny post – chętnie podzielę się z Wami moimi pomysłami na owsianki. Chcecie poznać moje ulubione wersje owsianek?
2. Omlet z owocami – dla tych, którzy nie wyobrażają sobie
śniadania bez jajek, przepyszna opcja na słodko!
Przygotuj:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczkę oleju rzepakowego
- 1/2 banana
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka w osobnej miseczce wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem, olejem i bananem. Smaż na mocno rozgrzanej patelni – aby omlet ładnie się ściął, najpierw przez ok. 30 sekund na maksymalnym płomieniu, po czym zmniejsz ogień do minimum i przykryj patelnię. Przewróć omlet na drugą stronę po ok. 5 minutach.
Podaj z jogurtem lub skyrem naturalnym, resztą banana i ulubionymi owocami.
3. Placuszki z ricotty – świetny pomysł na pierwsze
jak i drugie śniadanie do pudełka!
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
- 1/2 opakowania ricotty lub twarogu z pudelka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju
- opcjonalnie coś do posłodzenia, np. erytrol lub ksylitol
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Smaż na mocno rozgrzanej patelni. Podaj z jogurtem i owocami.
4. Kremowy pudding jaglany – a tutaj super alternatywa do klasycznej owsianki.
- 1/2 woreczka kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka roślinnego lub zwykłego
- 1 banan
- 1 łyżka orzechów, migdałów
- ulubione owoce
Kaszę opłucz dokładnie pod wrzącą wodą. Zalej mlekiem i gotuj do miękkości przez ok. 15 minut. Dodaj banana i wszystko zmiksuj na gładki krem, w razie potrzeby dolewając trochę mleka. Podaj z owocami i orzechami. Polecam zrobić w wersji migdałowej – z mlekiem migdałowym i podprażonymi płatkami migdałów, pychotka!
5. Owocowa micha szczęścia – u mnie w wersji jagodowej z błyskawiczną granolą. Super opcja na szybkie śniadanie, bo takie smoothie bowl możesz przygotować już dzień wcześniej i schować do lodówki na noc!
- 4 łyżki skyru naturalnego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
- 1/2 banana
- 2 łyżki jagód
- 1 łyżka chia
Wszystkie składniki zmiksuj. Przelej do miseczki.
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka pestek dyni, orzechów lub migdałów
Rozgrzej patelnię, wsyp płatki owsiane i posiekane orzechy. Podgrzewaj do zarumienienia płatków. Dodaj do miseczki ze smoothie.