Przybywam z pomysłem na smaczny i zdrowy obiad w mięsnej wersji! Przepis jest na 5-6 porcji.
Co potrzebujesz?
- 500 g mielonej piersi z indyka
- 220 g szpinaku (1 szklanka rozmrożonego lub zblanszowanego świeżego)
- 100 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 5 płaskich łyżek bułki tartej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- folia do pieczenia, nić
Jak zrobić?
Mięso wrzuć do miski i dodaj jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na czas przygotowania szpinaku. Piekarnik nagrzej na 200 stopni.
Szpinak rozmróź na patelni, jeśli posiadasz świeży szpinak, wystarczy wrzucić go na patelnię, by zmniejszył objętość. Odciśnij z nadmiaru wody, dodaj czosnek i dopraw.
Na blacie rozłóż folię i wyłóż na nią mięso w kształt prostokąta o średniej grubości. Na to wyłóż warstwę szpinaku i pokruszoną fetę.
Teraz wystarczy zawinąć roladę – myślałam, że to trudniejsze zadanie, bez obaw! Boki roladki wystarczy złożyć do środka, wszystko ciasno owinąć folią i całość kilkakrotnie owinąć nicią. Taką roladkę ułóż na blaszce i piecz ok. 30 minut.
Przed podaniem pokrój na kilkucentrymetrowe kawałki, podawaj z kaszą lub ziemniakami i warzywami. Smacznego!