BĄDŹ FLEKSI BABKĄ

I ogranicz mięso w diecie dla zdrowia swojego i planety!

Fleksitarianizm to model żywieniowy oparty na zasadach diety wegetariańskiej, dopuszczający jednak okazjonalne spożycie mięsa. Dosłownie oznacza elastyczny wegetarianizm – flexible z angielskiego to elastyczny, a vegetarian to jak się domyślacie wegetarianizm.

W tej diecie dopuszczalne jest spożycie do 1-2 porcji mięsa tygodniowo, jednak dieta fleksitariańska opiera się na:

  • jedzeniu dużych ilości warzyw i owoców, w tym warzyw strączkowych
  • spożywaniu pełnoziarnistych produktów zbożowych
  • wybieraniu orzechów i zdrowych tłuszczów roślinnych, jako główne źródło tłuszczu
  • w ograniczonej ilości także jedzeniu nabiału, ryb i jaj.

Jaki są zalety diety fleksitariańskiej?

  • jest wygodna i elastyczna – pozwala na drobne odstępstwa od diety w postaci mięsnego dania np. na uroczystościach rodzinnych
  • jest dietą bezpieczną, bo nie eliminuje żadnego ważnego składnika pokarmowego i jest zgodna z zasadami najzdrowszych diet świata – diety śródziemnomorskiej i DASH
  • łatwo ją wprowadzić i utrzymać – nie należy do diet restrykcyjnych i opiera się na produktach powszechnie dostępnych i niedrogich
  • ma charakter diety przeciwzapalnej, czyli jest dietą bardzo korzystną dla osób z chorobami o podłożu zapalnym np. endometriozy, PCOS
  • jest zwyczajnie zdrową dietą, zwłaszcza w profilaktyce chorób dietozależnych i cywilizacyjnych:
    • cukrzycy typu 2
    • PCOS, problemów z płodnością
    • hipercholesterolemii
    • chorób sercowo-naczyniowych
    • nadwagi i otyłości
    • nowotworów
  • jest dietą korzystna dla zdrowia jelit i sprzyja namnażaniu dobrych bakterii w jelitach
  • pomaga chronić środowisko dzięki ograniczeniu spożycia mięsa – według ONZ 14 % emisji gazów cieplarnianych pochodzi właśnie z hodowli zwierząt!

Wkrótce ukażą się tu kolejne artykuły o diecie fleksitariańskiej, a w maju na naszej grupie ZdrowieJemy z Endodietetyczką ruszy wyzwanie! Szczegóły już niedługo!