I ogranicz mięso w diecie dla zdrowia swojego i planety!
Fleksitarianizm to model żywieniowy oparty na zasadach diety wegetariańskiej, dopuszczający jednak okazjonalne spożycie mięsa. Dosłownie oznacza elastyczny wegetarianizm – flexible z angielskiego to elastyczny, a vegetarian to jak się domyślacie wegetarianizm.
W tej diecie dopuszczalne jest spożycie do 1-2 porcji mięsa tygodniowo, jednak dieta fleksitariańska opiera się na:
- jedzeniu dużych ilości warzyw i owoców, w tym warzyw strączkowych
- spożywaniu pełnoziarnistych produktów zbożowych
- wybieraniu orzechów i zdrowych tłuszczów roślinnych, jako główne źródło tłuszczu
- w ograniczonej ilości także jedzeniu nabiału, ryb i jaj.
Jaki są zalety diety fleksitariańskiej?
- jest wygodna i elastyczna – pozwala na drobne odstępstwa od diety w postaci mięsnego dania np. na uroczystościach rodzinnych
- jest dietą bezpieczną, bo nie eliminuje żadnego ważnego składnika pokarmowego i jest zgodna z zasadami najzdrowszych diet świata – diety śródziemnomorskiej i DASH
- łatwo ją wprowadzić i utrzymać – nie należy do diet restrykcyjnych i opiera się na produktach powszechnie dostępnych i niedrogich
- ma charakter diety przeciwzapalnej, czyli jest dietą bardzo korzystną dla osób z chorobami o podłożu zapalnym np. endometriozy, PCOS
- jest zwyczajnie zdrową dietą, zwłaszcza w profilaktyce chorób dietozależnych i cywilizacyjnych:
- cukrzycy typu 2
- PCOS, problemów z płodnością
- hipercholesterolemii
- chorób sercowo-naczyniowych
- nadwagi i otyłości
- nowotworów
- jest dietą korzystna dla zdrowia jelit i sprzyja namnażaniu dobrych bakterii w jelitach
- pomaga chronić środowisko dzięki ograniczeniu spożycia mięsa – według ONZ 14 % emisji gazów cieplarnianych pochodzi właśnie z hodowli zwierząt!
Wkrótce ukażą się tu kolejne artykuły o diecie fleksitariańskiej, a w maju na naszej grupie ZdrowieJemy z Endodietetyczką ruszy wyzwanie! Szczegóły już niedługo!