Anemia – bardzo częsty problem zwłaszcza u kobiet
Na co dzień w gabinecie bardzo często spotykam się z anemią u swoich pacjentów, a problem dotyczy przede wszystkim kobiet. Anemia to stan, w którym dochodzi do spadku stężenia hemoglobiny oraz liczby erytrocytów czyli krwinek czerwonych. Może być spowodowana niedoborem żelaza, witaminy B12 oraz/i kwasu foliowego.
W tym artykule skupiam się na najczęstszej postaci anemii – anemii z niedoboru żelaza. Na niedobory żelaza nie są narażone tylko osoby stosujące diety roślinne, tak jak przez wiele lat było to nagminnie podkreślane.
Poza weganami i wegetarianami, którzy eliminują produkty odzwierzęce ze swojej diety, anemia z niedoboru żelaza bardzo często dotyka:
- kobiety obficie miesiączkujące; dla przykładu anemia bardzo często „towarzyszy” endometriozie,
-
osoby mające problemy z żołądkiem z infekcjami Helicobacter Pylori na czele lub przyjmujące leki hamujące wydzielanie kwasu solnego w żołądku, popularne leki na zgagę IPP,
-
osoby z zaburzoną mikrobiotą jelitową, np. SIBO, dysbioza jelitowa rozwiająca się w wyniku np. antybiotkoterapii, niewłaściwej diety czy osłąbionej odporności,
-
osoby na dietach eliminacyjnych – nie tylko roślinnych, ale także niedoborowych, przetworzonych,
-
osoby z wrzodami, uchyłkami, nowotworami, hemoroidami; tutaj przyczyną najczęściej jest utrata żelaza spowodowana krwawieniami,
-
osoby chorujące na choroby zapalne jelit i celiakię – zaburzone wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego,
-
osoby z infekcjami pasożytniczymi,
-
kobiety w ciąży – znacznie zwiększa się zapotrzebowanie na żelazo,
-
osoby starsze.
Czyli możemy zauważyć, że 4 czynniki mogące prowadzić do anemii z niedoboru żelaza to: nadmierna utrata żelaza, zaburzenia wchłaniania, zwiększone zapotrzebowanie, niedostateczna podaż z dietą.
Jak badania wykonać, aby rozpoznać niedokrwistość z niedoboru żelaza?
– morfologia krwi z rozmazem,
– żelazo,
– ferrytyna.
- transferyna/TIBC,
-
wysycenie transferyny (%).
Morfologia, żelazo i ferrytyna to podstawowe badania do rozpoznania niedoboru. Nigdy nie badaj samego żelaza – zawsze z morfologią i ferrytyną. Ferrytyna to białko wiążące żelazo w organizmie; ja nazywam ferrytynę magazynem żelaza. Tylko ferrytyna wskazuje na rzeczywiste zapasy żelaza w organizmie. Stan prawidłowy to 50–200 mg/l, choć na wynikach badań krwi możesz spotkać się z informacją, że „norma” zaczyna się od 15 mg/l, choć wiemy, że to nie jest pożądany wynik.
Transferyna, jak sama nazwa mówi, odpowiada za transport żelaza.
W poniższej tabeli możesz zobaczyć, jak rożnicujemy anemię w zależności od wyników poszczególnych parametrów.
Źródło: https://www.labtestsonline.pl/test/wskazniki-gospodarki-zelazem
Interpretując wyniki badań patrzymy całościowo na parametry – bierzemy pod uwagę morfologię, żelazo, ferrytynę, nie wystarczy znajomość poziomu jednego parametru.
Jak się objawia anemia z niedoboru żelaza?
Pamiętajmy o tym, że zadaniem krwinek czerwonych czyli erytrocytów – kluczowych składników krwi – jest transport tlenu do komórek. Co ma do tego żelazo? Żelazo to niezbędny, najważniejszy wręcz składnik do budowy hemoglobiny, czyli białka obecnego w krwinkach czerwonych, dzięki któremu erytrocyty mogą pełnić rolę transportera tlenu do komórek.
Za mało żelaza = za mało tlenu dostarczonego do komórek = niedotlenienie, niedożywienie komórek = coraz gorsza praca komórek = coraz to słabsze funkcjonowanie organizmu.
Niedokrwistość z niedoboru żelaza daje więc o sobie znać poprzez:
- osłabienie,
-
przewlekłe zmęczenie,
-
brak energii,
-
brak chęci do życia,
-
szybkie męczenie się, łapanie zadyszki,
-
brak ochoty na aktywność fizyczną,
-
problemy z pamięcią i koncentracją,
-
obniżony nastrój,
-
nadmierna senność lub problemy z zasypianiem,
-
mroczki przed oczami przy wstawaniu,
-
zaburzony nastrój,
-
niedoczynność tarczycy i choroba Hashimoto – niedobór żelaza utrudnia syntezę hormonów tarczycy, przy niewielkiej niedoczynności i współistniejącej anemii, często wyrównanie gospodarki żelazowej poprawia pracę tarczycy.
Dieta w anemii i profilaktyka anemii
Dieta powinna obfitować w produkty bogate w dobrze przyswajalne żelazo – podroby, żółtka jaj, czerwone mięso. Należy uwzględnić naturalne źródła folianów – warzywa zielonolistne, które wraz z witaminą B12 są niezbędne do tworzenia nowych kriwnek czerwonych. W diecie warto też uwzględnić duże ilości witaminy C – znów warzywa zielone, np. brokuł, jarmuż, także czerwona papryka oraz owoce – porzeczki, cytrusy. Doskonałym źródłem witaminy C jest sok z rokitnika, aronii, porzeczki czy dzikiej róży. Witaminy z grupy B są bardzo istotnymi składnikimi diety, które umożliwiają sprawne działanie układu krwiotwóczego. Źródła witamin z grupy B to warzywa strączkowe, mięso, nabiał, produkty zbożowe.
Poniżej dzielę się z Wami naszymi sprawdzonymi sposobami na podwyższenia poziomu żelaza we krwi, odbudowę zapasów ferrytyny i pokonanie anemii za pomocą diety i suplementacji wspomagającej. Jednak pamiętaj – aby trwale uporać się z anemią, najważniejsze jest to, aby znaleźć i rozpoznać jej przyczynę! Jeśli np. nie wyleczymy krwawiących wrzodów, anemia będzie powracać. Jeśli nie zwalczymy Helicobacter Pylori – proces trawienia i wchłaniania ciągle nie będzie zachodził prawidłowo. Bardzo ważna jest więc odpowiednia diagnostyka.
Sposoby na podwyższenie poziomu żelaza i ferrytyną dietą i suplementacją.
Krok 1. Dostarcz z dietą.
Żelazo dzielimy na hemowe i niehemowe.
Żelazo hemowe znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego i wchłania się o wiele lepiej niż niehemowe, czyli to pochodzące z roślin. Żelazo hemowe wchłania się na poziomie 15-35%, a ze źródeł roślinnych na poziomie 2-20%.
Źródła żelaza hemowego – tego lepiej wchłanianego:
- czerwone mięso, zwłaszcza wołowina,
-
podroby, zwłaszcza wątróbka,
-
żółtka jajek.
Źródła żelaza niehemowego:
- zboża; nieoczyszczone, nierefinowane, np. pieczywo orkiszowe,
-
pseudozboża, np. komosa ryżowa,
-
kasze, np. jaglana, orkiszowa,
-
warzywa strączkowe, np. soczewica, ciecierzyca, soja, fasola; właściwie przygotowane – patrz niżej
-
orzechy i nasiona, np. pestki dyni.
-
kakao.
Jednak żelazo w diecie to nie wszystko. Pisałam wyżej o jego słabej biodostępności – to ogromny problem. Należy więc zadbać o prawidłowe wchłanianie żelaza.
Krok 2. Usuń produkty zaburzające wchłanianie żelaza.
Szereg czynników i składników diety utrudnia wchłanianie żelaza. Należą do nich przede wszystkim wapń, polifenole, fityniany i błonnik.
- Unikaj nadmiaru kawy, herbaty, kakao, czerwonego wina; garbniki/taniny, czyli polifenole w nich zawarte – te które de facto czynią te napoje ważnymi elementami diety przeciwzapalnej – utrudniają wchłanianie żelaza.
Kawę i herbatę spożywaj między posiłkami – zachowaj ok. 1.5 godz. przerwy pomiędzy spożyciem posiłku, a wypiciem kawy/herbaty czy czerwonego wina.
- Unikaj nadmiaru wapnia, który utrudnia wchłanianie żelaza
Praktyczna wskazówka. Nie łącz produktów mlecznych obfitujących w wapń z bogatymi źródłami żelaza.
- Uważaj na fityniany – w strączkach, orzechach, produktach pełnoziarnistych.
Praktyczna porada. Fermentacja rozkłada kwas fitynowy – najlepiej więc wybieraj chleb na zakwasie. Warzywa strączkowe należy moczyć, wymieniać wodę na świeżą przed gotowaniem i poddawać obróbce termicznej. Także mielenie zbóż i obróbka termiczna zmniejszają zawartość kwasu fitynowego.
- Nadmiar błonnika nierozpuszczalnego, powyżej 60 g na dobę. Nadmiar błonnika zmniejsza przyswajanie żelaza i witamin oraz składników o działaniu krwiotwórczym.
Krok 3. Zmaksymalizuj wchłanianie żelaza.
Poza usunięciem czynników zaburzających wchłanianie żelaza, zadbaj o to, by maksymalnie zwiększyć efektywność jego wchłaniania.
- Zadbaj o dodatek witaminy C do posiłku, która znacznie ułatwia wchłanianie żelaza. Czyli dodaj porcję warzyw, najlepiej świeżych, do posiłku. Tu doskonale sprawdzają się koktajle/smoothie. Przykład dobrze skomponowanego smoothie na podwyższenie ferrytyny:
- zielone liście; szpinak/jarmuż
- liście pietruszki
- pomarańcza/kiwi
- banan/mango
- chia/mielone siemię lniane
- woda.
Świetnie sprawdzi się też sok z porzeczki, aronii, rokitnika czy dzikiej róży.
- Zadbaj o odpowiednie środowisko – kwaśne.
Praktyczna wskazówka. Kwaśne środowisko sprzyja wchłanianiu żelaza. Dodaj więcej do posiłku produkty fermentowane i kiszone, np. kiszoną kapustę, które obniżą pH w żołądku i zwiększą przyswajalność żelaza z posiłku.
Krok 4. Zadbaj o odpowiedni proces trawienny.
- Zadbaj o pracę żołądka.
Kluczowe jest zadbanie o odpowiednią pracę żołądka i utrzymanie odpowiedniego pH w żołądku. Umożliwia odpowiednie przyswajanie żelaza z pożywienia i pozwala utrzymać funkcje ochronne – kwaśne środowisko żelaza to jeden z elementów układu odpornościowego naszego organizmu.
W niskim pH aktywowane są też enzymy, które umożliwiają odpowiedni proces trawienny. Jednym z nich jest pepsyna, która aktywowana jest w żołądku pod wpływem kwasu solnego, HCL. Pepsyna rozkłada białka, np. dostarczonego z porcją mięsa obfitującego w żelazo, na mniejsze cząsteczki i umożliwia jego trawienie składników odżywczych, mineralnych i witamin.
- Jedz uważnie. Mindful eating – ważne nawet przy anemii!
Proces trawienia dzieli się na 3 fazy. Pierwszą z nich jest faza głowowa. Jak sama nazwa mówi – trawienie zaczyna się już w naszej głowie. Widok jedzenia, jego zapach, sama czynność żucia uruchamiają wydzielanie soku żołądkowego i enzymów trawiennych. Uważne jedzenie, dokładnie żucie umożliwia efektywne trawienie i zwiększa przyswajanie witamin i składników mineralnych. Gorzki smak szczególnie pobudza wydzielanie HCL i usprawniają trawienie.
Krok 5. Włącz odpowiednią suplementację.
Wchłanianie żelaza zwiększają przede wszystkim:
- probiotyki, zwłaszcza szczep Lactobacillus Plantarum 299v. np. w Sanprobi IBS,
- laktoferyna, białko o właściwościach bakteriobójczych, bardzo zwiększa przyswajanie żelaza,
- witamina C – jeśli nie dostarczamy wystarczających ilości z dietą, tj. dieta uboga w warzywa i owoce, można też włączyć soki z rokitnika/aronii/czarnej porzeczki/dzikiej róży.
Warto też rozważyć:
- sok z pokrzywy, zakwas z buraka – same w sobie nie są dobrym źródłem żelaza, ale zawierają składniki korzystnie wpływające na tworzenie krwinek czerwonych
- witaminy z grupy B – jeśli nie dostarczamy ich w odpowiednich ilościach z dietą
- kwas masłowy – przy zaburzeniach wchłaniania
- kwasy omega-3 – zwłaszcza przy współistnieniu chorób o podłożu zapalnym i niedostatecznym spożyciu ryb.
Referencje:
Ewa Karakulska-Prystupiuk. Niedokrwistość z niedoboru żelaza – postępowanie w praktyce lekarza rodzinnego. Lekarz POZ 1/2019
Hej! Jeśli potrzebujesz pomocy w dopasowaniu odpowiedniej diety, skontaktuj się ze mną przez formularz kontaktowy niżej, bezpośrednio wysyłając maila na endodietetyczka@gmail.com lub też dzwoniąc pod numer 791 835 297. Tutaj możesz sprawdzić ofertę współpracy.
FORMULARZ KONTAKTOWY