Prosta i wyśmienita w smaku bazyliowa zupa krem z cukinii
Ta prosta i wyśmienita w smaku zupa krem z bazylii podbije Wasze kubki smakowe i gwarantuję, że jeżeli masz cukinię i nie wiesz co z nią zrobić, ta zupka pojawi się na Waszym stole nie jeden raz!
Na 2-3 porcje potrzebujesz:
1 średnią cebulę
3 ząbki czosnku
1 dużą cukinię lub 2 średnie
2 szklanki wywaru warzywnego, ewentualnie wody, ale polecam wywar
sól
pieprz
opcjonalnie 2-3 cm kawałek ostrej papryczki, u mnie żółta
1-2 łyżki soku z cytryny
2 garście listków bazylii, ja dodałam też trochę kolendry, bo akurat miałam pod ręką
2 łyżki oliwy
do podania: komosa ryżowa, łyżka jogurtu naturalnego lub mleczka kokosowego, prażone pestki
Cebulę i czosnek pokrój w kosteczkę, cukinię w półplastry. Jeśli używasz, drobno pokrój także papryczkę.
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, a gdy się zrumieni, wrzuć też czosnek. Mieszaj, aby nie przypalić!
Dodaj cukinię, wywar lub wodę, sól i pieprz.
Gotuj przez ok. 15 minut, do momentu gdy cukinia zmięknie. Wszystko zmiksuj, dodając stopniowo liście bazylii. Dopraw sokiem z cytryny i ewentualnie solą i pieprzem do smaku.
Podaj z ugotowaną komosą, łyżką jogurtu lub mleczka kokosowego i uprażonymi pestkami słonecznika lub dyni. Posyp świeżo mielonym pieprzem.