Orzeźwiająca sałatka na upalne dni – idealna na lekki obiad!

 

Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na sałatkę idealną na letnie, gorące dni. Orzeźwiająca, lekka, a zarazem pożywna i sycąca. Świetna propozycja na lekki obiad! Do tego w 100 procentach wegańska!

Dlaczego warto jeść komosę ryżową?
  • jest cennym źródłem białka, składników mineralnych i witamin
  • jest bogata w błonnik pokarmowy
  • źródło polifenoli i flawonoidyów, np. kwercetyny i kampferolu
  • wykazuje właściwości antyoksydacyjne.

Spożycie 100 g komosy ryżowej dostarcza organizmowi licznych witamin i minerałów i w dużym stopniu pokrywa zapotrzebowanie organizmu na:
– witaminę E (25%)
– kwas foliowy (90%)
– magnez (50%)
– potas (15%)
– fosfor (50%) oraz  mangan, cynk, miedź, selen, wapń.

Komosa ryżowa jest rośliną o prozdrowotnym działaniu na organizm
człowieka.

Ciekawe fakty:

  • wapń z komosy jest bardziej przyswajalny niż z mleka, dlatego jest ona idealna dla osób z nietolerancją laktozy
  • białko komosy posiada idealnie zrównoważony skład aminokwasowy zbliżony do składu mleka kobiet i jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te których organizm nie jest sam wytworzyć i konieczne jest ich dostarczenie z pożywieniem
  • jest produktem bezglutenowym.

Nie wahaj się tylko wprowadź komosę do swojej kuchni!

Składniki na 1 porcję obiadową:
  • 3 łyżki suchej komosy ryżowej, ewentualnie kaszy bulgur lub kaszy jaglanej
  • 4 łyżki ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
  • po kawałku papryki czerwonej i żółtej
  • 1/4 zielonego ogórka
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 8 oliwek zielonych lub kalamata
  • 3 liście sałaty
  • mała garść szpinaku
  • koperek, pietruszka
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Komosę ryżową ugotuj i ostudź.

Papryki i ogórka pokrój w kostkę, pomidorki i oliwki przekrój na połówki. Cebulkę także drobno pokrój, a koperek i pietruszkę posiekaj. Do miski przełóż komosę i ciecierzycę, dodaj porwaną na kawałki sałatę i liście szpinaku oraz pokrojone warzywa i zieleninę. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz. Takim dressingiem polej sałatkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Smacznego!



Leave a Reply