Orzeźwiająca sałatka na upalne dni – idealna na lekki obiad!
Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na sałatkę idealną na letnie, gorące dni. Orzeźwiająca, lekka, a zarazem pożywna i sycąca. Świetna propozycja na lekki obiad! Do tego w 100 procentach wegańska!
Dlaczego warto jeść komosę ryżową?
- jest cennym źródłem białka, składników mineralnych i witamin
- jest bogata w błonnik pokarmowy
- źródło polifenoli i flawonoidyów, np. kwercetyny i kampferolu
- wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
Spożycie 100 g komosy ryżowej dostarcza organizmowi licznych witamin i minerałów i w dużym stopniu pokrywa zapotrzebowanie organizmu na:
– witaminę E (25%)
– kwas foliowy (90%)
– magnez (50%)
– potas (15%)
– fosfor (50%) oraz mangan, cynk, miedź, selen, wapń.
Komosa ryżowa jest rośliną o prozdrowotnym działaniu na organizm
człowieka.
Ciekawe fakty:
- wapń z komosy jest bardziej przyswajalny niż z mleka, dlatego jest ona idealna dla osób z nietolerancją laktozy
- białko komosy posiada idealnie zrównoważony skład aminokwasowy zbliżony do składu mleka kobiet i jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te których organizm nie jest sam wytworzyć i konieczne jest ich dostarczenie z pożywieniem
- jest produktem bezglutenowym.
Nie wahaj się tylko wprowadź komosę do swojej kuchni!
Składniki na 1 porcję obiadową:
- 3 łyżki suchej komosy ryżowej, ewentualnie kaszy bulgur lub kaszy jaglanej
- 4 łyżki ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
- po kawałku papryki czerwonej i żółtej
- 1/4 zielonego ogórka
- 8 pomidorków koktajlowych
- 8 oliwek zielonych lub kalamata
- 3 liście sałaty
- mała garść szpinaku
- koperek, pietruszka
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Komosę ryżową ugotuj i ostudź.
Papryki i ogórka pokrój w kostkę, pomidorki i oliwki przekrój na połówki. Cebulkę także drobno pokrój, a koperek i pietruszkę posiekaj. Do miski przełóż komosę i ciecierzycę, dodaj porwaną na kawałki sałatę i liście szpinaku oraz pokrojone warzywa i zieleninę. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz. Takim dressingiem polej sałatkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Smacznego!