7 PRZEPISÓW! SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE NA KAŻDY DZIEŃ TYGODNIA

Śniadanie to chyba mój ulubiony posiłek w ciągu całego dnia, dlatego jestem z tych osób, które wolą wstać trochę wcześniej, ale mieć chwilę na zjedzenie w spokoju śniadania. Przygotowałam dla Was propozycje dietetycznych śniadań na każdy dzień tygodnia! Poniższe przepisy są:

  • proste
  • szybkie
  • smaczne
  • i zdrowe!

Każdy przepis ma podaną kaloryczność oraz rozkład makroskładników, a w większości podane są wegańskie zamienniki produktów. Napisz koniecznie, jeśli wypróbujesz któryś z przepisów. Smacznego!

Poniedziałek: Nocna owsianka z jabłkiem i cynamonem

W poniedziałki wstaje się najgorzej, a więc dobrze, gdy śniadanie czeka już gotowe! J Nocna owsianka to dobra opcja na szybkie śniadanie, które wystarczy tylko wyciągnąć rano z lodówki i zjeść!

  • Orzechy włoskie – 12 g, 3 szt.
  • Jogurt naturalny lub roślinny – 180 g, 1 op.
  • Płatki owsiane – 50 g, 5 łyżek
  • Jabłko – 180 g, 1 szt.
  • Siemię lniane, nasiona – 10 g, 1 łyżka

Dzień wcześniej płatki wymieszaj z jogurtem, dodaj siemię lniane i orzechy, wymieszaj i odstaw do lodówki na całą noc. Rano dodaj drobno pokrojone jabłko, posyp cynamonem.

Wskazówka: Owsiankę możesz podgrzać w mikrofali lub też przygotować rano przez zalanie płatków owsianych, wymieszanie z jogurtem i resztą składników. Jeżeli chcesz zwiększyć zawartość białka w posiłku, użyj jogurtu typu skyr. Możesz użyć też jogurtu roślinnego.

Kalorie: 504 kcal

Białko: 18,14 g

Tłuszcze: 19,37 g

Węglowodany: 72,64 g

WTOREK: KANAPKI Z SERKIEM, ŁOSOSIEM I KOPERKIEM

Szybkie kanapki z serkiem i łososiem to dobra opcja na przepyszne rozpoczęcie dnia. Resztę łososia możesz wykorzystać np. do sałatki na kolację.

  • Chleb żytni razowy – 3 kromki
  • Koper ogrodowy – 1 łyżeczka
  • Ogórek – 1/2 sztuki
  • Serek naturalny typu Bieluch – 6 łyżeczek, 90 g
  • Sałata – 3 liście
  • Łosoś, wędzony – 1/2 opakowania, 65 g

Pieczywo opcjonalnie podpiecz w tosterze, posmaruj serkiem, posyp koperkiem. Dodaj wędzonego łososia, plasterki ogórka i sałatę. Resztę ogórka schrup do śniadania. J

Wskazówka: W wersji bez nabiału, zamiast serka użyj awokado!

K: 463 kcal

Białko: 30,4 g

Tłuszcze: 14,84 g

Węglowodany: 59, 32 g

ŚRODA: MINI TORTILLE Z BURAKIEM, FETĄ I ORZECHAMI

Mini tortille przygotowuję zwykle z dwóch porcji, jedną zjadam na kolację, drugą zostawiam na śniadanie. Mini tortille możesz zastąpić pieczywem.

  • Mąka pełnoziarnista – 75 g
  • Woda, gorąca – 60 ml
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka

Do miski przesyp mąkę, dodaj gorącą wodę oraz oliwę. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie dobrze zagnieć ciasto przez ok. 5 minut. Ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj i smaż na suchej patelni po minucie z każdej strony. Tortille od razu zawijaj w ręcznik lub papier, aby nie stały się kruche i twarde.

Dodatki:

  • Burak, gotowany – 1 sztuka
  • Orzechy włoskie – 16 g, 4 szt.
  • Pieprz czarny – 1 szczypta
  • Rukola – 1 garść
  • Ser sałatkowo-kanapkowy półtłusty – 40 g

Tortille podgrzej. Buraka i fetę pokrój w plastry. Ułóż na tortillach, posyp świeżo zmielonym pieprzem. Zjedz z posiekanymi drobno orzechami i rukolą.

Wskazówka: W wersji wegańskiej zamiast sera użyj awokado: awokado pokrój w kosteczkę, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

K: 496 kcal

Białko: 19,24 g

Tłuszcz: 21,27 g

Węglowodany: 67,99 g

CZWARTEK: KANAPKI Z PASTĄ Z SOCZEWICY

Taką pastę warto przyrządzić z kilku porcji i przechowywać w lodówce do 3 dni.

Pasta z soczewicy:

  • Soczewica czerwona, nasiona suche – 2 łyżki (24g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5g)
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżeczki (15ml)
  • Pomidory suszone na słońcu – 4 plastry (28g)
  • Słonecznik, nasiona, łuskane – 1 łyżka (10g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka (6ml)

Ugotowaną soczewicę zmiksuj z suszonymi pomidorami, słonecznikiem, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Dopraw solą i pieprzem. Pieczywo posmaruj pastą, zjedz z rukolą i pomidorkami.

  • Chleb żytni razowy – 2 kromki (70g
  • Roszponka Lidl – 2 garście (50g)
  • Pomidorki koktajlowe – 200 g

K: 522 kcal

Białko: 17.97 g

Tłuszcz: 22.28 g

Węglowodany: 70.71 g

PIĄTEK: SAŁATKA Z GRUSZKĄ I CAMEMBERTEM

Uwielbiam takie połączenia!

  • Gruszka – 1 szt.
  • Rukola – 2 garści
  • Orzechy włoskie – 16 g, 4 szt.
  • Ser camembert, lekki – 60 g
  • Kasza bulgur – 3 łyżki
  • Ocet balsamiczny lub sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka

Kaszę ugotuj i przestudź. Gruszkę i ser pokrój w kosteczkę. Orzechy lekko podpiecz na suchej patelni. Rukolę umyj i przełóż do miseczki, dodaj kaszę i resztę składników. Polej dressingiem z octu balsamicznego i oliwy z oliwek.

Wskazówka: Ser pleśniowy można zastąpić serem kozim!

K: 458 kcal

Białko: 20,75 g

Tłuszcze: 21,48 g

Węglowodany: 52,14 g

SOBOTA: OMLET OWSIANY Z FIGĄ

Wrzesień to najlepszy czas na świeże figi, dlatego nie mogłam ich pominąć!

  • Jaja kurze – 2 sztuki
  • Banan – 1/3 szt. (40 g)
  • Płatki owsiane – 30 g
  • Jogurt naturalny – 1 płaska łyżka
  • Proszek do pieczenia – ¼ łyżeczki
  • Cynamon – ¼ łyżeczki

Wszystkie składniki przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj blenderem na gładkie ciasto. Smaż omleta pod przykryciem na odrobinie oleju rzepakowego. Po 4-5 minutach przewróć omlet na drugą stronę, przytrzymaj jeszcze minutę i przełóż na talerz.

Podaj z jogurtem, figą i kawałkami gorzkiej czekolady

Dodatki:

  • Figi, świeże – 1 szt.
  • Jogurt naturalny – 100 g
  • Gorzka czekolada – 1 kostka

K: 488,6 kcal

Białko: 23,16 g

Tłuszcze: 21,08 g

Węglowodany: 55,71 g

NIEDZIELA: SZAKSZUKA Z JAJKIEM I FASOLKĄ

W niedzielę lubię pozwolić sobie na leniwe śniadanie. Ta szakszuka na pewno będzie strzałem w dziesiątkę. Nie szczędź sobie przypraw – to one i fasolka robię tutaj robotę!

  • Jaja kurze całe – 2 sztuki (100g)
  • Cebula – 1/3 sztuki (45g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5ml)
  • Pomidory w puszce – 2/3 szklanki (150g)
  • Fasola biała z puszki – 3 łyżki (60g)
  • Rukola – 1 garść 25 g
  • Mieszanka przypraw indyjskich – kmin rzymski, kurkuma, kolendra itp.
  • Chleb żytni razowy – 2 kromki

Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, a gdy się zrumieni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej pomidory z puszki, przyprawy i smaż przez 3-4 minuty na dużym ogniu. Gdy pomidory odparują, dodaj przepłukaną fasolę, wymieszaj i wbij jajko. Przykryj pokrywką i smaż na niewielkim ogniu ok. 5-6 minut lub do momentu gdy białko się zetnie. Gotową szakszukę posyp czarnuszką i udekoruj rukolą. Zjedz z świeżym pieczywem.

K: 462 kcal

Białko: 24,9 g

Tłuszcze:16,85 g

Węglowodany: 59,5 g

I koniec! Na naszej grupie facebookowej Zdrowiejemy z Endodietetyczką znajdziecie ankietę dotyczącą kolejnych przepisów! 7 przepisów na obiad dla całej rodziny czy może 7 zdrowych lunchboxów? Daj znać!

A jeżeli masz dość zastanawiania się co jutro zjeść, kliknij tutaj i dowiedz się, co możemy razem zdziałać.



Leave a Reply