Placuszki dyniowe pachnące jesienią

Sezon dyniowy w pełni. Ja upiekłam całą blaszkę dyni – na 2 zdjęciu, i zmiksowałam je na puree – 3 zdjęcie.
Dynie piekłam 30 minut w 190 stopniach. Użyłam Hokkaido i zwykłej – ta pierwsza ma tak mięciutką skórkę, że nie trzeba jej nawet obierać. 

Składniki:
- 75 g mąki orkiszowej razowej
- 1 jajko
- 100 g puree z dyni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki erytrolu
- 50 g skyru
- 50 g mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Wszystko miksujemy i smażymy na nagrzanej, suchej patelni po kilka minut z dwóch stron. Aby placuszki były bardziej pulchne można przesypać mąkę z proszkiem do pieczenia lub zamienić mąkę razową na zwykłą. Polecam podaj z resztą skyru i kwaskowymi owocami, np. granatem.


Jeżeli chcesz zmienić swoje nawyki żywieniowe lub dopasować swoją dietę dietę do stanu zdrowia, trybu życia i preferencji smakowych, sprawdź, jak wygląda współpraca ze mną tutaj. Możesz też do mnie napisać poprzez formularz zgłoszeniowy – poniżej, bezpośrednio mailowo na endodietetyczka@gmail.com lub zadzwonić pod numer 791 835 297.